Iedereen moet weleens iets presenteren; een bedrijf, een product of jezelf. Bij alleen de gedachte hieraan slaan de zenuwen gelijk toe. Herkenbaar? Met onze tien tips word jij dé perfecte presentator! 

 1. Een goed begin is het halve werk
  Ondanks dat uitstellen heel aantrekkelijk is, bespaart goede voorbereiding écht veel stress op het laatste moment. Onderzoek daarom vooraf je publiek en pas je presentatie hierop aan. Zorg dat je op de dag zelf op tijd aanwezig bent en check alles. Werkt het bord, je USB-stick, de internetverbinding en staan de stoelen op de juiste plaats?
 2. Beperk de informatie
  Hier geldt de regel less is more. Mensen onthouden maximaal drie ‘nieuwe’ dingen. Pas daar de onderwerpen van je presentatie op aan. Gebruik voorbeelden en maak de informatie toepasbaar; zo blijft het beter hangen.
 3. Ontspan je lichaam
  Laat de spanning niet winnen. Om tot rust te komen kan je ontspanningsoefeningen doen zoals yoga. Ademhalingsoefeningen zijn zeer effectief tegen stotteren; het zorgt voor rust in je stem.
 4. Zorg voor structuur
  Gebruik de 1-2-3 theorie; heel simpel, zeer effectief. Vertel wat je gaat vertellen, vertel je verhaal en vertel ze wat je verteld hebt. Schrijf de hoofdonderwerpen op en maak een tijdplanning. Hiermee weet het publiek waar het aan toe is en voorkom jij onverwachte situaties.
 5. Neem het publiek mee in je verhaal
  Zorg dat je niet alleen informatie zendt, maar ook ontvangt. Betrek het publiek door interactie; stel vragen, voer samen opdrachten uit, maak oogcontact en gebruik humor. Geef mensen de ruimte om te discussiëren, dit verhoogt de betrokkenheid.
 6. Geloof in je boodschap
  Als jij zelf niet gelooft in je boodschap, doet een ander dat zeker niet. Heb je geen verstand van het onderwerp? Verdiep je erin en maak het persoonlijk. Wees enthousiast; het publiek neemt jouw emoties over. Wees nonchalant, maar niet ongeïnteresseerd. Zorg dat je het verhaal zó goed kent, dat je geen spiekbrief meer nodig hebt. Daardoor kom jij zelfverzekerd over.
 7. Oefening baart kunst, ja echt
  Neem je presentatie op, kijk het terug en zoek verbeterpunten. Let hierbij op lichaamshouding en stemgebruik. Door herhaling gaat je presentatie vertrouwd voelen. Repeteer altijd hardop, het liefst voor de spiegel. Breng je sterktes en zwaktes in kaart en maak hier gebruik van.
 8. Hoe kom jij over?
  Non-verbale communicatie (lichaamstaal) is nóg belangrijker dan verbale communicatie (woorden). Loop niet continu rond; dit kan namelijk onzeker en nerveus overkomen. Sta met beide benen op de grond. Pas je handgebaren aan op de grootte van je publiek. Gebruik je mimiek om emoties over te brengen. Vaak heb je geen idee hoe je er daadwerkelijk uitziet, omdat je jezelf niet ziet. Zoals in het vorige punt is benoemd; film jezelf. Spiegel je publiek en pas hier je gedrag op aan.
 9. Maak de presentatie aantrekkelijk
  Niets is saaier dan een PowerPoint of Prezi met alleen tekst. Speel in op de menselijke zintuigen door gebruik te maken van afbeeldingen, muziek en filmpjes. Hiermee versterk je de boodschap die je wilt overbrengen.
 1. Stiltes zijn niet ongemakkelijk
  Stiltes tijdens je pitch of presentatie zorgen soms voor nog meer zenuwen. Maar waarom? Stiltes zijn niet erg. Hiermee kun je de spanning opvoeren. Je publiek gebruikt stiltes om te luisteren, na te denken en te ontdekken. Doe het niet te vaak natuurlijk, dan wordt het wél een beetje ongemakkelijk!

Belangrijk is dus een goede voorbereiding en de juiste structuur. Met enthousiasme, zelfverzekerdheid en een overtuigende houding breng jij de boodschap het beste over. Vergeet niet; spanning hoort erbij. Het komt allemaal goed!

4 reacties

 1. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d
  without a doubt donate to this brilliant blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to new
  updates and will share this blog with my Facebook group.
  Talk soon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.