Iedereen kent wel een sales cliché, maar veel van de dingen die je daarvan denkt te weten zijn eigenlijk niet waar! In deze blog kijken we in hoeverre deze clichés overeenkomen met de werkelijkheid.

Sales vertegenwoordigers hebben alleen een vlotte babbel
Het cliché dat iedere keer terugkomt is dat sales vertegenwoordiger alleen een vlotte babbel hebben. Dit is absoluut niet waar! Of iemand nu telefoons verkoopt in een winkel of nieuwe software aan multinationals; als sales vertegenwoordiger is kennis van het product dat je verkoopt juist essentieel om te kunnen verkopen. Daarnaast is het de bedoeling om als sales vertegenwoordiger de klant te voorzien van de juiste informatie; oftewel: eerlijk zijn, goed communiceren en informeren. Daar draait het allemaal om. Met alleen een vlotte babbel red je het dus niet.

De sales wereld wordt gedomineerd door mannen
Dat is gedeeltelijk waar. Voorheen werd de sales wereld gedomineerd door mannen.  De reden hiervoor is tamelijk ouderwets: Sales was meer voor mannen en vrouwen kozen grotendeels voor het huishouden of werk in de schoonheidsbranche. Tegenwoordig is dit natuurlijk helemaal geen ding meer. Vrouwen kunnen zich net zo goed hun mannetje staan in de sales wereld als mannen! Juist doordat steeds meer vrouwen zich wenden tot een baan in de sales, komt de verhouding man-vrouw steeds dichter bij de 50/50.

Je collega’s zijn je concurrenten, niet je vrienden
Als sales vertegenwoordiger kun je lekker verdienen door je doelstellingen te halen en net dat stapje hoger inzet dan je collega’s. Dit betekent echter niet dat je collega’s je concurrenten zijn. De klanten die deze vertegenwoordigers bezoeken worden altijd keurig verdeeld waardoor het vrijwel onmogelijk wordt gemaakt dat collega’s elkaar in de weg lopen. Natuurlijk is er wel spraken van een onderlinge, gezonde strijd tussen collega’s; zo hou je het leuk! Hierdoor ontstaan tevens vaker vriendschappen en een goede band tussen collega’s. Er is natuurlijk niks leuker dan samen werken naar een gezamenlijk doel en daar kan je elkaar best goed bij helpen.

Sales vertegenwoordigers denken alleen aan hun eigen doelstellingen en niet aan de klant
Ook niet waar. Of althans, niet helemaal. Uiteraard zijn er mensen in de sales wereld die denken dat ze de hoogste winst behalen door het spelletje hard te spelen; mensen voor wie een duurzame relatie met de klant totaal geen prioriteit heeft. Deze mensen zijn echter anno 2019 een uitstervend ras binnen deze wereld. Ook in de sales wereld is men de afgelopen jaren gaan inzien dat je zonder het opbouwen van een duurzame relatie met de klant niet verder komt. Het is daarom geven en nemen.

Elke sales vertegenwoordiger verdient bakken met geld
Dat kan, maar dan moet je er natuurlijk wel kéihard voor werken. Ook is het zo dat het niet in elke tak van sales vanzelfsprekend is dat de bonussen die je kan verdienen zo hoog zijn. Bij Marketing Impuls heeft elke sales vertegenwoordiger (in tegenstelling tot andere sales bureau’s) een basissalaris. Als starter begint je salaris dan al vanaf €1900,- tot €3000,- per maand en kan oplopen tot €6000,- per maand afhankelijk van leeftijd, inzet en prestaties!

Tevens krijg je naast een goed salaris ook goede begeleiding én investeren wij iedere dag in al onze sales vertegenwoordigers; dat doen wij als geen ander. Je krijgt begeleiding van een persoonlijke coach waardoor je niet in het diepe wordt gegooid. De leidinggevenden zien hier altijd goed op toe, want ook zíj weten hoe het is om klein te beginnen. Ook zij zijn ooit doorgegroeid vanuit een startersfunctie. En jij kan dat ook!

Ben jij ook geïnteresseerd in een functie als sales vertegenwoordiger? Bekijk dan snel hier de vacature!